Eestinhevonen- yleiskuvaus ja historiaa

Yleiskuvaus

Eestinhevonen on pienikokoinen, useimmiten ponikorkuinen, sopusuhtainen, reipas, virkeä, oppivainen ja älykäs hevonen.

Hopeanmusta tamma Reia ja varsa Voore Antaris

Miellyttävän ja rauhallisen luonteensa sekä erinomaisen terveytensä ja sitkeytensä takia se on varsin helppohoitonen rotu, jota on miellyttävä käsitellä ja joka sopii mainiosti perhe- ja harrastehevoseksi, myös kaveriksi kilpakentille. Eestinhevonen on myös suosittu ja pidetty rotu ratsastuskouluissa niin luonteensa kuin kokonsakin ansiosta; useimmat käyvät ratsuksi sekä aikuiselle että lapsille.

Voore Admiral, rata 100cm


Varmajalkaisuutensa, ketteryytensä, miellyttävän luonteensa ja luontaisen sitkeytensä ansiosta eestinhevoset ovat varsin suosittuja vaellusratsuja varsinkin kotimaassaan Virossa. Rotu soveltuu mainiosti myös kärryn tai reen eteen.

Voore Tallid - eestinhevoset
Voore Tallit valjakkohevoset

                          

Eestinhevonen on alkukantainen, vähään tyytyväinen ja tulee toimeen karuissakin oloissa.

Se on säänkestävä, sillä on erinomainen rehunkäyttökyky ja se on varsin pitkäikäinen ja terve.

Eestinhevonen on voimakas, sitkeä ja kestävä hevonen, olematta rakenteeltaan kuitenkaan raskas. Sillä on yleensä hyväasentoiset, matalat ja kestävät, kovakavioiset jalat, lihaksikas takaosa, syvä rintakehä, matala säkä ja vankka kaula. Säkäkorkeus vaihtelee yleensä 135-150 cm välillä.
Eestinhevosen on yksivärinen ja yleisiä värejä kaikkine eri sävyineen ovat ruunikko, kimo, rautias, hallakko, voikko, musta ja hiirakko.

Voore Tallid - siitosori Apollo 778E

Hiirakko siitosori Apollo         Hiirakkogeenilla ruunivoikko Voore Ahara


Historiaa

Eestinhevonen (eesti hobune, eesti tõugu hobune, estonian native horse) on alkuperäinen eestiläinen maatiaisrotu, jonka tunnettu historia ulottuu jopa 2800 vuoden taakse ja jo 1000-luvulta on löydetty ensimmäinen kirjallinen todiste tästä Eestin alueen hevosesta. 1921 perustettiin eestinhevosen kasvattajayhdistys ja eestinhevosen jalostus nykymuodossaan alkoi. 1920-30-luvulla käytettiin eestinhevosen jalostuksessa jonkin verran suomenhevosta, eestinhevosen sukulaisrotua, tuomaan lisäverta sekä asvattamaan
hevosten kokoa, joka oli tuon ajan tavoitteita, toisin kuin nykyään.

Voore Tallit - tammalauma 2017

Eestinhevosen pääkäyttö oli entiseen aikaan maataloustöissä ja eestinhevosia oli vielä ensimmäisen maailmansodan aikaan Virossa yli kymmenen tuhatta yksilöä. Neuvostovallan aikana kanta kuitenkin hupeni jyrkästi, kun hevosen käyttöä maataloustöissä ei enää suosittu eikä rotua juurikaan kasvatettu. Eestinhevonen
kävikin rotuna jo lähes katoamisen partaalla, mutta Viron itsenäisyyden jälkeen eestinhevosen arvostus ja sen käyttö lähinnä perhe-, turisti- ja urheiluratsukäytössä on lisääntynyt voimakkaasti.

 / Suomen Eestinhevosyhtistys ry   /  

   

Eestinhevoset Eestin Mestaruuskilpailussa